Trädfällare karlstad

Trädfällning Grums, Vålberg, Edsvalla

När det kommer till att fälla träd finns det mycket som spelar in på både arbetet och priset. Alla uppdrag är olika och kräver utbildning, erfarenhet och kompetens. På Nybacka skog & mark utför vi all typ av trädfällning. 

Genom att anlita någon som har erfarenheten och kompetensen kan du känna dig trygg med att trädfällningen går till på rätt sätt och att alla risker tas med i beräkningen.

Planera trädfällningen

Oavsett vad målet är och hur arbetet utförs är planering en viktig del av trädfällningen. 

Viktiga saker att ta med i beräkningen är om det finns gångvägar i närheten av trädet som ska fällas i Grums, Vålberg eller Edsvalla. Arbetar trädfällaren i ett område där många människor passerar behöver man självklart säkerställa att ingen kommer till skada, dels görs det med skyltar, dels med personal på marken som håller uppsikt över både trädets avsågade delar och människorna runt platsen. 

Vad det gäller omgivningen är det också viktigt att ta hänsyn till eventuella byggnader, ledningar och vägar. En trädfällning får ju så klart inte förstöra något som finns i närheten av trädet, vilket ibland gör att det är ett precisionsarbete som kräver mycket från trädfällaren.

Sagt om våra trädjobb

Trädfällare karlstad

Olika typer av trädfällning

Beroende på vad det är du vill ha hjälp med, storleken på trädet och omgivningen runt trädet behöver en trädfällare arbeta på olika sätt.

Fälla helt träd med motorsåg

Trädfällare bestämmer fallriktning

När ett helt träd ska fällas behöver trädfällaren fastställa fallriktningen. En erfaren trädfällare kan avgöra detta genom att titta på grenarna på trädet, känna av vindriktning och ibland kontroller med hjälp av ett lod. Efter det rensas området i fallriktningen och en bit åt andra håll för att det ska finnas en rensad reträtt som kan användas om något går fel.

Kvista stammen inför trädfällning

För att komma åt att fälla trädet är det nödvändigt att ta bort kvistar upp till ungefär axelhöjd på trädfällaren. Genom att ta bort kvistar och grenar kommer trädfällaren lättare åt att såga när det så kallade fällskäret ska göras. Det är också ett sätt att göra trädfällningen lite smidigare och säkrare. Risken att få en gren i ansiktet när trädet faller är annars stor. 

Fäll trädet – sågning och fällning

Själva trädfällningen görs ofta med dels en motorsåg, dels fällverktyg, vilka dessa verktyg är beror på hur stort trädet som ska fällas är. Små träd behöver oftast inget fällverktyg utan går att knuffa omkull efter trädfällaren har sågat trädet. Till större träd används ofta fällkilar eller vinschar om det är ett riktigt stort träd som ska fällas eller om det krävs extra säkerhet vid trädfällningen, till exempel för att det finns många byggnader eller ledningar runt om trädet.

Sektionsfällning av träd

Sektionsfällning av träd innebär att trädfällaren antingen tar sig upp i trädet och sågar av bit för bit uppifrån. På vägen upp brukar trädfällaren kvista bort grenar från trädet, för att sedan ta ner det sektion för sektion. Ett annat alternativ är att trädfällaren arbetar med sektionsfällning av träd från en skylift. Vid båda typerna av sektionsfällning arbetar trädfällarna två och två, för att en ska kunna stå på marken för att styra och vinscha ner stora grenar så att de inte ramlar helt okontrollerat och förstör omgivningen.

Trädfällare karlstad

Stubbfräsning i Grums, Vålberg och Edsvalla

Stubbfräsning är i princip vad det låter som, det handlar om att bli av med stubbar efter att ett träd har fällts. Nybacka skog & mark har samarbeten med erfarna arborister som kan fräsa bort stubbarna efter träd. Alternativet till stubbfräsning är att ha kvar stubben som ett dekorativt inslag i trädgården eller omgivningen.

Trädfällning med RUT-avdrag

Trädfällning ingår bland tjänster som kan göras med RUT-avdrag, vilket innebär ett skatteavdrag på 50%. Det är dock endast arbeten på den egna tomten som ger rätt till RUT-avdrag, alltså inte skogsmark, gemensamma ytor i en samfällighet eller liknande.

Rulla till toppen